Mungkin ramai dikalangan kita yang keliru tentang perbezaan antara cyst dan firoid. Dan juga sering beranggapan bahawa cyst dan fibroid adalah benda sama. Juga bertanggapan bahawa cyst & fibroid boleh di atasi hanya melalui pembedahan.

Nanti dulu! Sebelum kita putuskan sama ada semua tanggapan ini benar atau salah, jom kita selidik beberapa info penting mengenai cyst dan fibroid terlebih dahulu. Semuanya akan saya terangkan di dalam artikel ini.

Beza antara Cyst & Fibroid

#1 – Cyst

Cyst sebenarnya adalah poket/bola/kelompong nipis yang mengandungi air/bendalir dan apabila ia berada di dalam ovary, ia dikenali sebagai ovarian cyst.

Ia juga merupakan sejenis ketumbuhan dan BUKANNYA KANSER kerana cyst tidak merebak secara merbahaya. Ketumbuhan ini membesar secara perlahan-lahan tanpa merebak ke tempat lain seperti paru-paru dan hati.

#2 – Fibroid

Sejenis ketumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang SERING MELANDA WANITA dan ia BUKAN KANSER. Fibroid biasanya berlaku di dalam UTERUS (Rahim/tempat peranakan).

Apa Itu Fibroid?

Fibroid ialah sejenis ketumbuhan yang berlaku pada dinding rahim, khususnya pada lapisan otot.

Sebenarnya, rahim terdiri daripada tiga lapisan, iaitu:

 1. Lapisan Paling Luar
  • Lapisan yang nipis yang dinamakan serosa.
 2. Lapisan Tengah
  • Disebut sebagai lapisan otot atau myometrium yang boleh mengembang dan membesar ketika seseorang wanita sedang hamil.
  • Ketika kandungan dalam peringkat pelahiran sebelum bersalin, otot ini akan menguncup untuk mengeluarkan bayi dan setelah bersalin, otot ini akan kuncup dan pulih seperti sediakala.
  • Walaubagaimanapun, ketumbuhan boleh berlaku pada lapisan otot ini, iaitu ketumbuhan yang mengandungi tisu-tisu otot bercampur dengan tisu berserat atau tisu penyambung.
 3. Lapisan Paling Dalam
  • Dikenali sebagai lapisan endometrium. Lapisan ini sering berubah-ubah mengikut pusingan haid.
  • Apabila seseorang wanita tidak hamil, maka sebahagian daripada lapisan endometrium akan luruh dan ia akan keluar bersama-sama dengan darah haid.
  • Darah haid adalah campuran antara darah dengan tisu-tisu dan sel-sel dari lapisan endometrium, lendir serta kuman-kuman bakteria dan lain-lain.
  • Biasanya, campuran ini dinamakan “darah kotor”. Sebenarnya, darah tidak akan menjadi ‘kotor’ sebelum ia keluar dan bercampur dengan bahan-bahan yang saya nyatakan tadi.

Tanda-tanda Fibroid dan Cyst Dalam Rahim

 • Gangguan haid
 • Keputihan
 • Masalah ketidaksuburan
 • Kemandulan dikalangan wanita
 • Hubungan suami isteri dingin atau sakit ketika bersama
 • Kerap letih dan lesu
 • Kerap keguguran
 • Perut kembang
 • Rasa gatal dan bau yang kurang enak pada vagina
 • Kentut vagina
 • Kesejukan kaki dan tangan
 • Kerap keguguran

Bagaimana Fibroid Tumbuh?

Ramai orang tertanya-tanya mengapa seseorang wanita ditumbuhi fibroid pada lapisan dinding rahim.Sebenarnya, punca bagi penyakit ini tidaklah diketahui, dan mengapa ia tumbuh pada sesetengah orang sedangkan yang lainnya tidak.

Ada satu kajian yang menunjukkan bahawa lebih kurang 25 peratus daripada wanita sebelum meninggal dunia akan menghidapi penyakit fibroid pada rahimnya tetapi tidak semua datang berjumpa dan mendapat rawatan daripada doktor kerana kebanyakan fibroid ini tidak menimbulkan sebarang tanda atau menggangu kesihatan.

Ada yang mengatakan bahawa ketumbuhan fibroid ini sering berlaku di kalangan wanita yang TIDAK BERKAHWIN atau LAMBAT KAHWIN dan juga yang berkahwin tetapi SUKAR MENGANDUNG dan beranak.

Di samping ketumbuhan fibroid, mereka juga menghidap penyakit endometriosis, iaitu sejenis penyakit di mana darah kotor melimpah ke belakang rahim menyebabkan pelbagai masalah pada saluran peranakan, kilang telur dan persekitaran rahim.

Antara fibroid mahupun masalah ketidaksuburan,  mana satu yang timbul dahulu masih tidak diketahui. Bagaimanapun, apa yang nyata ialah masalah ketidaksuburan sering berkait rapat dengan ketumbuhan fibroid. Walaupun demikian, wanita yang pernah beranak juga tidak terlindung daripada penyakit fibroid.

Seringkali kita lihat di kalangan wanita yang menjangkau ke umur 30-an atau 40-an dan setelah anak mereka besar walaupun mereka telah melahirkan mungkin empat atau lima orang anak, mereka didapati sukar untuk melahirkan lagi dan beberapa tahun kemudian mereka mengalami berbagai-bagai masalah serta gangguan haid, dan apabila diperiksa didapati mereka mengalami ketumbuhan fibroid.

Fibroid Akibat Ketidakseimbangan Hormon

Ada orang mengatakan, bahawa ketumbuhan fibroid ini adalah akibat daripada ketidakseimbangan dalam hormon wanita.

Perlu diberitahu di sini bahawa wanita mempunyai dua jenis hormon, iaitu estrogen dan progesteron. Biasanya, estrogen meningkat naik sejurus selepas haid dan paras progesteron pula meningkat selepas telur dikeluarkan, iaitu dua minggu selepas keluar haid sehingga tempoh haid akan datang.

Oleh itu, keadaan yang tidak seimbang khususnya jika terlalu banyak estrogen dan tidak mencukupi progesteron dalam badan seseorang, boleh menimbulkan berbagai-bagai masalah seperti pendarahan yang tidak tentu masa, ketumbuhan fibroid pada rahim serta keadaan ketidaksuburan atau kemandulan.

Adakah Ia Boleh Dirawat?

Seperti yang ditulis oleh Dr Hamid Arsyad dalam tulisan beliau, tidak ada rawatan yang menggunakan ubat hospital yang boleh mengecutkan ketumbuhan fibroid TETAPI ada kemungkinan ubat-ubatan tradisional seperti akar kayu atau dedaun yang mungkin mempunyai kesan khusus boleh mengecutkan ketumbuhan pada fibroid.

Di Shaklee, kami mencadangkan  mereka-meraka yang menghidapi fibroid atau cyst untuk mengambil VIVIXGLA COMPLEX dan vitamin ACE iaitu CAROTOMAX.

 

GLA COMPLEX  – Membantu mengurangkan dan meningkatkan keberkesanan kestabilan hormon-hormon estrogen dan progesteron.

 

CAROTOMAX – Gabungan daripada vitamin ACE. ditukar jadi vitamin A bila diperlukan sahaja. Ia terdiri daripada ENAM karotenoid penting yang dipilih daripada gabungan tumbuhan fitokimia yang bertindak untuk membunuh hormone xenoestrogen.

Ia penting untuk mengelakkan pertumbuhan tidak normal seterusnya mengelakkan cyst kembali membesar.Anda tidak akan mendapat perlindungan gabungan ini daripada sumber makanan sahaja.

VIVIX – Gabungan resveratrol dan polyphenols yang sangat berkuasa untuk memastikan sel kekal muda dan bertenaga. Ia membantu melindungi dan memperbaiki sel hingga ke peringkat DNA.Vivix juga terbukti mampu merencatkan pertumbuhan sel tidak sihat dari cyst serta menghalang pertumbuhan sel tidak normal.

Persoalannya, berkesan ke? Jom kita review sebahagian daripada puluhan ribu pengguna yang berjaya mengecutkan cyst dan fibroid mereka dengan bantuan Shaklee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menarik bukan baca kisah mereka? Jadi, kepada anda wanita-wanita diluar sana yang mempunyai masalah cyst dan fibroid ini, bertindaklah sekarang. Sayangi rahim anda sebelum anda kehilangannya.

Hubungi saya untuk mendapatkan set kesihatan anda dengan harga menarik berserta konsultasi eksklusif secara PERCUMA.

 

Pengedar Shaklee Terbaik Anda :

Siti Nor Adilah Binti Mustahal (Dila)

Shaklee ID : 897614

Email :

siti5524@gmail.com

Call / SMS / Whatsapp :

013-2584575

FB : Siti Nor Adilah Mustahal

Beza Cyst Dan Fibroid : Cara Kecutkan Keduanya Tanpa Pembedahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge