Hampir setiap hari saya mendapat pertanyaan dari pelanggan mengenai penyakit tibi hingga membuatkan saya berasa takut untuk pergi ke tempat-tempat yang dipenuhi orang ramai. Risau jika mendapat jangkitan penyakit tibi ini. Tahukah anda bahawa penyakit tibi ini boleh membunuh? Apakah tiada cara atasi penyakit tibi agar tidak melarat sehingga mengancam nyawa kita mahupun orang tersayang?

Apa Itu Tibi?

Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang boleh membawa maut sekiranya tidak mendapat rawatan dengan sempurna.

Penyakit Tibi ini disebabkan oleh kuman Tibi (Tubercle Bacili) yang biasanya menjangkiti paru-paru. Ia juga boleh menyerang bahagian-bahagian lain anggota badan seperti selaput otak, tulang, kelenjar, buah pinggang dan kulit.

Pelbagai cara telah dilakukan. Langkah pencegahan juga telah dilaksanakan. Namun, penularan penyakit tibi (tuberculosis) tetap tidak ada surutnya. Malah angkanya terus meningkat dari tahun ke tahun.

 

Tanda & Gejala Penyakit Tibi

 

 

3 juta kematian berlaku setiap tahun disebabkan penyakit jangkitan tibi dan 80% daripadanya melibatkan negara-negara membangun. WHO juga menyatakan hampir 26% kematian di negara dunia ketiga boleh dielakkan sekiranya pesakit tahu cara merawat tibi dengan mendapatkan rawatan sewajarnya.

 

Langkah Pencegahan

Menurut kajian, pesakit yang aktif tibi akan menjangkiti 10 hingga 15 orang di sekelilingnya. Bagi pesakit yang disahkan tibi mereka perlu :

 • Mematuhi arahan pengambilan ubat yang telah ditetapkan tempohnya.
 •  Ambil cuti dan tidak ke tempat kerja atau sekolah bagi mengelakkan kuman tibi tersebar.
 •  Selepas beberapa minggu rawatan, pesakit akan rasa lebih baik dan tidak akan menjangkiti orang lain lagi. Doktor akan menasihatkan waktu yang paling sesuai untuk kembali berkerja atau ke sekolah.
 •  Asingkan bilik tidur, jangan berkongsi pakaian, makanan dan sebagainya. Elakkan bersentuhan dengan orang lain bagi mengurangkan risiko jangkitan.
 • Dari segi ventilasi, pastikan sistem pengudaran rumah dan pejabat dalam keadaan baik. Halakan kipas ke arah tingkap untuk meniup angin keluar dari ruang bilik. Ini akan mengurangkan peluang bakteria tibi untuk terus berada dalam ruang dan menjangkiti orang lain.
 • Selain itu, kanak-kanak yang merupakan golongan mudah dijangkiti tidak digalakkan untuk mengunjungi hospital bagi mengelakkan penyebaran kuman tibi. Bagi bayi baru lahir, suntikan BCG mampu memberi perlindungan daripada bakteria tibi.
 • Pemeriksaan kesihatan menyeluruh perlu dilakukan ke atas pekerja yang masuk ke negara ini terutama jika dari negara dunia ketiga.

 

Cara Merawat Tibi

Bakteria tibi mempunyai dinding sel yang tebal dan amat sukar untuk dibunuh menggunakan antibiotik. Kuman ini juga boleh hidup di dalam sel-sel darah dan di dalam tisu anggota badan lain.

Oleh itu, rawatan tibi perlu terus diberikan selama 6 bulan supaya semua kuman di dalam dan di luar sel dapat dibunuh sepenuhnya.

Cara merawat tibi ini adalah dengan memberikan antibiotik kepada pesakit. Ini adalah untuk mengelakkan kuman tibi menjadi kebal kepada ubat (multidrug resistance tibi). Ubat yang biasa diberi adalah isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, dan ethambutol. Pesakit perlu mengambil ubat-ubat ini setiap hari bagi 2 bulan pertama, sehinggalah pemeriksaan doktor dijalankan.

Sekiranya pemeriksaan doktor menunjukkan kemajuan dari segi simptom, imej imbasan sinar-X dan pemeriksaan kahak, cara pengambilan ubat akan diubah kepada 2 kali seminggu untuk 4 bulan seterusnya. Imbasan sinar-X dan ujian kahak perlulah dijalankan setiap 2 bulan sepanjang tempoh rawatan, sehinggalah pesakit didapati sembuh sepenuhnya (selalunya hanya dalam tempoh 6 bulan).

Seperti antibiotik lain, ubat-ubat untuk tibi juga mempunyai kesan sampingan termasuk loya, muntah, rasa gatal badan dan letih. Adalah sangat penting pesakit memaklumkan doktor atau jururawat jika terjadi sebarang kesan sampingan yang teruk.

Kejadian kuman tibi yang kebal kini didapati meningkat di beberapa negara di rantau Asia. Kuman jenis ini amat sukar dihapuskan dan kadar kematian pesakit akibat jangkitan kuman tibi kebal adalah setinggi 80%.

 

Ikhtiar Penyakit Tibi Dengan Suplement Semulajadi

 

#1. Vivix®
 • Antioksidan yang kaya dengan resviretrol dan polifenol yang boleh membantu meredakan keradangan yang biasa terjadi kepada paru-paru
 • Membantu melegakan ruang pernafasan
 • Resviretrol terbukti secara linikal mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru
 • Vivix bertindak memperbaiki kesihatan pada tahap sel & DNA
#2. Nutriferon
 • Membantu menguatkan sistem imun dalam masa 3 hari.Ia merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia
 • Interferon mampu merangsang dan meningkatkan daya keseluruhan sistem imun badan
 • Pengambilan nutriferon dapat membantu mengurangkan simptom elergi

 

#3. Garlic Complex
 • Bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang membantu melawan jangkitan

 

#4. Omega Guard
 • Omega 3 yang terkandung didalam omega guard berfungsi untuk meredakan keradangan yang berlaku pada salur pernafasan
 • Membantu mengurangkan serangan asma & membersihkan salur pernafasan
 • Membantu memeliharan kesihatan jantung & saraf

 

Berkesankah Supplemen Set Tibi Shaklee Ini?

Berdasarkan pengalaman ayah saya sendiri yang disahkan menghidap tibi, rawatan untuk penyakit tibi amat memeritkan. Kesan penyakitnya juga bagaikan berpanjangan walaupun rawatan hampir tamat. Pelbagai kesan sampingan seperti kencing manis mula menyerang ayah saya. Oleh yang demikian, pengambilan suplement atau makanan tambahan amat digalakkan bagi membina semula sistem pertahanan tubuh dan membantu bapa saya mendapat kesihatan yang lebih baik. Saya telah mengesyorkan Vivix  dan supplement Shaklee yang lain kepada ayah saya sebagai ikhtiar lain. Dan setelah hampir 2bulan mengamalkan Vivix, alhamdulillah kesihatan ayah saya bertambah baik.

 

Screenshoot Whatsapp saya & kakak yang menjaga ayah

Dan ketika artikel ini ditulis, ayah saya sedang mengerjakan ibadah umrah bersama-sama ibu, kakak dan abang. Syukur alhamdulillah.

Kini, setelah beberapa bulan mengamalkan set tibi secara konsisten ayah saya telah disahkan sembuh sepenuhnya dari virus tibi ini. Terima kasih Ya Allah.

 

 

Testimoni Pengguna Lain 

 

 

 

 

 

 

 

Jika anda merupakan salah seorang dari penghidap tibi atau ada dikalangan ahli keluarga penghidap tibi, dapatkan set tibi anda sekarang. Jangan biarkan tibi menjadi punca anda kehilangan orang tersayang.

 

Bagaimana untuk mendapatkan Set Tibi Shaklee ini?

Anda boleh mendapatkannya dari saya kerana saya merupakan salah seorang pengedar shaklee Malaysia. Pesanan anda akan dihantar melalui Pos Laju ataupun Gdex. Jika anda berada di Klang meliputi kawasan Kapar, Sg Kapar, Meru, Bandar Baru Klang, Bandar Sultan Suleiman ataupun kawasan Setia Alam, saya ada menyediakan khidmat Cash on Delivery (COD).

Kenapa memilih saya? Kerana setiap pembelian melalui saya, akan layak untuk mendapatkan khidmat konsultasi yang berterusan secara percuma disamping mendapat khidmat nasihat berkaitan penggunaan produk Shaklee.

 

 

Pengedar Shaklee Terbaik Anda :

Siti Nor Adilah Binti Mustahal (Dila)

Shaklee ID : 897614

Email :

siti5524@gmail.com

Call / SMS / Whatsapp :

013-2584575

FB : Siti Nor Adilah Mustahal

Bahaya Tibi : Cara Atasi Penyakit Tibi Agar Tidak Melarat

2 thoughts on “Bahaya Tibi : Cara Atasi Penyakit Tibi Agar Tidak Melarat

 • August 24, 2017 at 11:00 pm
  Permalink

  alhamdulillah, ada juga vivix shaklee untuk lawan penyakit tibi nih

  Reply
  • September 12, 2017 at 3:54 pm
   Permalink

   Sekadar membantu usaha yang baik untuk kembali sihat Inshaa Allah.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge