Wajah yang halus, lembut dan putih gebu tanpa noda, ditambah pula perwatakan serta penampilan menarik membuatkan sesiapa saja memandang pasti tertawan. Berbanding mereka yang kulit berjerawat, berminyak dan liang pori-pori tampak kasar dan besar, gagal mencuri tumpuan.

Keinginan memiliki wajah jelita seperti bidadari bukannya mudah sekiranya seseorang tidak berdisiplin menjaga, membersih dan merawat kulit, melainkan memang mereka dianugerah kulit cantik sejak azali lagi.

Punca Liang Pori-Pori Besar

-> Terdedah kepada matahari secara berlebihan
-> Merokok
-> Penuaan
-> Genetik
-> Mengamalkan diet yang tidak sihat dan pengambilan gula berlebihan
-> Perubahan hormon akibat menopaus dan semasa hamil

Bagi sebilangannya apabila memasuki saja usia remaja pelbagai masalah kulit melanda akibat perubahan hormon dan ia berterusan sehingga menjengah usia matang. Dengan banyak lagi faktor lain seperti panahan matahari dan gaya hidup menyumbang masalah lebih teruk kepada kulit.

Cara Hilangkan Pori-pori Besar Pada Wajah

Perubahan Pori-pori

Tambahan pula seseorang itu mempunyai lebih 300,000 liang pori-pori pada wajah. Ini satu lagi isu ketara dapat dilihat pada kulit individu. Pada umumnya, setiap orang sebenarnya mempunyai liang pori-pori terbuka luas dan besar, saiz liang dua kali ganda lebih besar apabila berusia sekitar antara 25 hingga 50 tahun.

Keadaan itu menyebabkan kulit wajah tampak kasar dengan permukaan tidak sekata dan pada ketika itu selalu terdetik mahu saja ingin kembali seperti bayi yang mempunyai kulit mulus.

Hakikatnya, liang roma mula muncul selepas akil baligh, iaitu apabila mulanya pengeluaran androgen. Berdasarkan kajian dilakukan kepada testis pada lelaki dan ovari pada wanita, liang roma akan membesar serta-merta dan mengeluarkan minyak sejajar dengan perubahan hormon apabila remaja meningkat dewasa.

Perubahan pori-pori besar juga bergantung kepada genetik diwarisi ibu bapa, umur dan status hormon, selain amalan gaya hidup apabila sering terdedah kepada sinaran ultra lembayung.

Keadaan cuaca di Malaysia beriklim panas dan pencemaran alam sekitar menyebabkan kulit mudah rosak, kendur, melemahkan struktur liang roma dan menyumbang kepada saiz lebih besar.

Liang pori-pori semakin besar jika kerap memicit jerawat, bagaimanapun penggunaan produk kecantikan yang tepat dan amalan konsisten mampu mengurangkan masalah itu.

Pori-pori Wajah Membesar Punca 90% Kebimbangan Wanita 

Masalah liang pori-pori terbuka paling dibimbangi wanita manakala lelaki tidak ramai ambil peduli.

Berdasarkan kajian liang pori-pori lelaki lebih besar daripada wanita kerana lebih banyak androgen dalam badan iaitu testosteron dan dihydrotestosterone (DHT) yang bertanggungjawab menyerang kelenjar minyak.

Bagaimanapun, jika mereka mengamalkan rejim penjagaan kecantikan, liang pori-pori menjadi kecil.

Bagi mereka yang berkulit kering, liang pori-pori tidak begitu kelihatan berbanding mereka yang mempunyai kulit berminyak. Secara purata, lelaki dewasa menghasilkan kira-kira 10 kali lebih testosteron daripada wanita dewasa, walaubagaimanapun wanita lebih sensitif terhadap hormon mereka.

Tips Penjagan Wajah

–> Amalkan rawatan dan membersihkan secara berdisiplin.
–> Contohnya, cuci muka pada setiap pagi dan malam
–> Sapukan penyegar selepas setiap kali mencuci muka
–> Skrub muka setiap pagi.
–> Pakaikan `mask’ muka
–> Banyak minum air masak
–> Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

4 Tips Mudah Kecilkan Liang Roma

Di Shaklee kami mempunyai produk yang telah terbukti berkesan untuk membantu mengatasi masalah liang pori terbuka. Dengan pengambilan Vitamin C, Vitamin E, Collagen dan sumber protein di dalam ESP dapat membantu mereka mengatasi masalah tersebut.

  1. Sustained Release Vitamin C Plus

sr-vita-c-plus

SR Vita-C Plus merupakan salah satu antioksidan yang dikenali untuk membantu merawat dan mencegah jerawat dengan memupuk dan melindungi kulit anda. Menurut Acne-Resource.org, Vitamin C berfungsi sebagai penghalang kulit untuk melawan radikal bebas yang disebabkan oleh toksin seperti bakteria dan pencemaran. Vitamin C juga bagus untuk mengatasi masalah liang muka anda dimana ia membantu mengurangkan kecacatan sekaligus mengecilkan liang-liang dengan berkesan.

2) ESP

esp-soy-protein

Umum mengetahui ESP Shaklee diiktiraf diseluruh dunia. Ini disebabkan ia diuji secara klinikal dan kualiti protein yang tinggi seta diperbuat daripada tumbuhan yang ditanam secara organik. Bekalan protein yang cukup dapat membantu penyerapan nutrien daripada makanan harian dan supplement yang diamalkan. Ia juga membantu mempercepatkan kesan dan perubahan yang diperlukan. Sumber protein amat bagus untuk kulit kerana ia merupakan ‘makanan’ kepada sel. Sel yang sihat berupaya menghasilkan sel yang cantik.

3) Vitamin E Complex

vita-e-complex

Vitamin E Shaklee mengandungi minyak kacang soya, minyak biji gandum (yang kaya dengan Vitamin E), 8jenis Vitamin E  (d-alpha, beta, gama,delta). Ia juga mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu penyerapan vitamin E dengan lebih baik serta mengandungi ekstrak biji anggur yang kaya dengan antioksidan dimana ia membantu mengetatkan liang pori.

4) Collagen Powder Shaklee

Collagen powder shaklee

Merupakan supplement kolagen yang unggul, yang mengandungi 4000mg kolagen sisik ikan merah proprietari iaitu sejenis kolagen tulen dan bermutu tinggi yang diekstrak dari sisik ikan merah. Dengan kadar berat 1000 Dalton, ia amat mudah diserap oleh tubuh dan membantu meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Kecilkan Liang Pori Wajah

Jom kita ikuti apa kata mereka yang telah berjaya dengan mengamalkan supplement terbaik Shaklee.

 

testimoni-2
PUAN ATIE – kulit muka rasa licin, tiada lagi rasa menggerutu dan LIANG ROMA MENGECIL

 

PUAN FARAH – dengan mengamalkan pengambilan ESP dan Vita E, kulit semakin halus dan liang pori semakin mengecil

 

testimoni-mengatasi-pori-pori-besar-pada-wajah
TESTIMONI SENDIRI – liang roma serombong kapal semakin mengecil setelah mengamalkan pengambilan collagen

 

Jadi, jika anda inginkan kulit yang cantik tanpa masalah liang roma hubungi saya segera untuk mendapatkan info, harga istimewa dan konsultasi secara PERCUMA.!!

 

 

Pengedar Sahklee Terbaik Anda :

Siti Nor Adilah Binti Mustahal (Dila)

Shaklee ID : 897614

Email :

siti5524@gmail.com

Call / SMS / Whatsapp :

013-2584575

FB : Siti Nor Adilah Mustahal

Cara Mudah Kecilkan Liang Pori Terbuka Pada Wajah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge