Kesihatan optimum sangat penting untuk hidup lebih lama dan bahagia. Ia memberi impak kepada segala-galanya, dari segi penampilan kita, kecerdasan badan dan seterusnya mencapai impian hidup kita.

Vitamin dan zat mineral sangat penting untuk pastikan tubuh kita berfungsi dengan sempurna. Maka ramai lah yang mula berminat untuk dapatkan suplemen terutamanya multivitamin kerana seperti sedia maklum multivitamin mampu membantu menyediakan nutrisi yang lengkap dan seimbang hanya dalam 1 tablet.

Tetapi, terdapat banyak pilihan multivitamin yang ada dipasaran dengan pelbagai jenama dan harga. Mesti anda bingung dan tidak tahu untuk memilih mana satu  multivitamin yang paling bagus supaya tak membazir duit dan tak memudaratkan kesihatan dikemudian hari?

 

9 Tips Pilih Multivitamin Terbaik Di pasaran

Sebelum anda memilih sebarang suplemen untuk kesihatan anda, 9 tips berikut mungkin perlu diberi pertimbangan:

 1. Tidak mengandungi vitamin atau mineral tertentu dengan dos yang terlalu tinggi. Dos yang berlebihan dari saranan harian boleh menyebabkan keracunan toksin.
 2. Tidak mengandungi pengawet, perasa dan pewarna tambahan
 3. Pilih yang mengandungi vitamin dan mineral asas yang seimbang. Antara kandungan vitamin dan mineral asas tersebut ialah Vitamin c, komponen vitamin B termasuk asid folik & biotin, vitamin d, vitamin K, Potassium, iodin, zink, kalsium, magnesium, mangan, betacarotene.
 4. Elakkan multivitamin yang mempunyai pelepasan berkala.
 5. Dilengkapi dengan zat besi
 6. Menentukan samaada dibuat dari sintetik atau bahan semulajadi. Multivitamin yang dibuat dari bahan semulajadi lebih bagus untuk tubuh berbanding vitamin yang dibuat dari bahan sintetik. Multivitamin yang diperbuat dari bahan semulajadi biasanya mempunyai senarai kandungan yang panjang pada label.
 7. Belum luput tarikh
 8. Ada kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia)
 9. Bagi mereka yang berusia 50 tahun ke atas, pastikan multivitamin mengandungi vitamin B12 dan vitamin D kerana tubuh mereka makin kurang berkemampuan menyerap vitamin-vitamin tersebut dari makanan bagi memenuhi keperluan harian.

Multivitamin sepatutnya membantu kita lebih sihat, badan lebih bertenaga. Semoga dapat dijadikan panduan. Jadi, buatla pilihan yang bijak untuk memilih multivitamin terbaik supaya tidak membazir duit dan yang paling penting tidak memudaratkan kesihatan.

Siapa Perlukan Multivitamin?

Berikut adalah mereka yang memerlukan multivitamin dalam diet harian:

 • Orang yang ada masalah kesihatan
 • Wanita yang merancang untuk hamil dan sedang hamil
 • Lelaki yang merancang untuk mempunyai zuriat
 • Mereka yang berpantang makanan (kekurangan zat)
 • Vegetarian
 • Warga tua (usia lebih 50 tahun)

 

Jika anda seorang yang pentingkan kualiti dan tidak tahu nak buat pilihan multivitamin  yang terbaik, saya cadangkan multivitamin keluaran Shaklee iaitu Vitalea.

Multivitamin Terbaik Di pasaran

 

Vitalea Shaklee adalah multivitamin dan mineral pertama dicipta didunia. Ketika itu, Vitalea dicipta dalam bentuk cecair. Seiring dengan kemajuan teknologi sekarang, Vitalea kini didatangkan dalam bentuk tablet. Ia turut diperkaya dengan zat besi.

Setiap tablet Vitalea mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak dari sayur-sayuran, buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting seperti yang disarankan RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang menjadikan ia sebagai multivitamin terbaik didunia.

Multivitamin Pertama Di dunia

 

Apa Kelebihan Yang Ada Pada Vitalea Shaklee?

 • Dipilih sebagai The Best Multivitamin dalam Public Interest tahun 2000.
 • Tablet multivitamin paling pantas didalam dunia yang terlarut dalam air dan tubuh manusia.
 • Mineral didalam Vitalea mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas dalam usus kecil.
 • Ujian klinikal telah buktikan, pengambilan Vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.

 

Manfaat utama Vitalea untuk kesihatan:

 • Memberikan tenaga segera
 • Pelengkap nutrisi
 • Membantu dalam mengatasi anemia
 • Meningkatkan keupayaan sistem produktif
 • Melindungi fungsi jantung & buah pinggang

 

Jika anda masih tercari-cari multivitamin terbaik di pasaran dan yang paling bagus, saya cadangkan suplemen multivitamin daripada Shaklee, Vitalea.

Bukan hanya untuk orang sakit & warga tua, malah jika anda nak cantik, nak kurus, nak tambah anak, sedang hamil, sedang berpantang, masih menyusu anak, sangat digalakkan ambil Vitalea sebagai multivitamin anda.

Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan pilihan multivitamin terbaik untuk kesihatan anda.

 

Pengedar Shaklee Terbaik Anda :

Siti Nor Adilah Binti Mustahal (Dila)

Shaklee ID : 897614

Email :

siti5524@gmail.com

Call / SMS / Whatsapp :

013-2584575

FB : Siti Nor Adilah Mustahal

 

Panduan Memilih Multivitamin Terbaik Di pasaran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge