Anak kerap alami sembelit? Ramai ibu pasti mengalami masalah ini. Anak sukar membuang air besar ini berlaku pada waktu tertentu.

Anak merengek menangis menahan sakit kerana sukar membuang akibat najis keras amat membuatkan ibu resah hati.

Kaum ibu yang ada anak dengan masalah sebegini pastinya pening kepala untuk mencari cara atasi masalah sembelit supaya proses pembuangan kembali normal dan  lancar.

Sebelum itu, jom kita dapatkan info bagaimana masalah sembelit boleh berlaku kepada kanak-kanak dan juga cara untuk mengatasinya.

Punca Sembelit Di Kalangan Kanak-Kanak

#1 – Kurang Air

Penting sebenarnya untuk kita tahu apakah punca yang menjadikan anak kita sering sembelit. Ada kanak-kanak mengalaminya kekaran kekurangan air dalam badan. Apabila air kurang, proses perkumuhan akan menjadi perlahan akibat tiada pelincir di bahagian usus.

Untuk punca kekurangan air, anda boleh galakkan anak anda mengambil air masak atau pun jus sebagai cara alami untuk memudahkan mereka membuang air besar.

#2 – Kekurangan Fiber

Ada juga kanak-kanak yang mengalami sembelit akibat kekurangan fiber. Maklumlah semua jenis sayuran kene reject. Sayur putih taknak, sayur oren taknak apatah lagi sayur hijau. Akibatnya mulalah najis menjadi keras dan sukar untuk dibuang.

Untuk masalah ini, si ibu boleh gantikan sayuran dengan buah-buahan. Anak-anak ni kalau buah-buahan mereka suka. Cuma si ibu kena rajin la memotong buah-buahan itu. Paling terbaik ialah buah betik dan buah prun.

Jika anda ibu kreatif, boleh juga buatkan jus buah-buahan segar yang dicampur kurma atau pun buatkan kek yang diletakkan buah di atasnya.

Fiber juga boleh didapati daripada gandum, oat, beras perang dan sebagainya.

#3 – Pemilihan Susu Formula

Banyak juga kes sembelit di kalangan kanak-kanak akibat daripada susu formula yang tidak bersesuaian. Kebiasaannya apabila kanak-kanak sudah pun mencapai umur dua tahun, anak-anak ini mula diperkenalkan dengan susu formula.

Jika kandungan di dalam susu formula ini tidak sesuai dengan sistem badan kanak-kanak, ia akan menyebabkan kanak-kanak mengalami sembelit.

Oleh itu, anda boleh cuba untuk tukar susu formula mereka kepada jenama yang lain. Jika anda baru pertama kali ingin perkenalkan susu formula, anda beli tin yang kecil terlebih dahulu.

#4 – Persekitaran Baru

Ada kanak-kanak yang sembelit akibat daripada persekitaran baru yang baru dilalui mereka. Biasa kan anak-anak menahan dari kencing atau buang air besar apabila ke tempat baru? Bila sampai saja ke rumah tidak sabar-sabar nak ke tandas.

Aktiviti menahan buang air besar ini menyebabkan najis menjadi besar dan keras sekiranya kerap diamalkan. Oleh itu para ibu bapa perlu sentiasa pesan kepada anak-anak supaya tidak menahan kencing atau buang air besar sekiranya ke sekolah atau pun tempat-tempat yang mereka tidak biasa.

TIPS MENGATASI MASALAH SEMBELIT

  • Jus serta buah yang dikisar kepada kanak-kanak untuk diminum bagi melawaskan¬†pembuangan air besar.
  • Mengamalkan diet yang sihat adalah salah satu cara terbaik untuk menghindari masalah penghadaman dalam kalangan kanak-kanak.
  • Minum banyak air
  • Makan makanan yang tinggi kandungan serat dan fiber seperti buah-buahan, kekacang, dan sayur-Sayuran segar. serat menyerap air dan mengembang dalam usus. Dengan demikian,
    membantu melembut dan menyenangkan najis keluar daripada badan adalah penting.
  • Jangan suka menahan dari membuang air besar
  • Mengamalkan Mealshake Shaklee (sejenis makanan tambahan yang mengandungi 23 jenis Vitamin untuk tumbesaran anak-anak)

Kenapa saya katakan Mealshakes adalah vitamin yang paling sesuai untuk kanak-kanak yang sembelit? Ini sebabnya :

Untuk satu bahagian mealshake, terdapat 3mg serat. Serat dapat membantu proses peristalsis dalam kolon (pembuangan) berjalan dengan lebih lancar dan proses dapat berlaku secara neutral. Sebab itu ia sesuai untuk kanan-kanak yang mengalami sembelit.

Haa..hebat tak Mealshakes ni. Eh, ada lagi tau sebab utama yang lain kenapa Mealshakes boleh bantu kanak-kanak sembelit ni.

Salah satu sifat mealshake ialah elektrolit. ia mengandungi sodium dan megnesium yang membantu keseimbangan cecair dalam badan. Ia sangat diperlukan oleh kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit akibat kekurangan cecair dalam badan.

Rasa dan baunya yang wangi seperti aiskrim vanilla sudah pasti tidak ditolak oleh anak anda. Boleh minum bersama susu formula dan juga buat aiskrim.

Jom kita ikuti apa kata mereka yang telah mencuba mealshake dan berjaya atasi masalah sembelit dikalangan anak-anak mereka.

 

Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Mudah kan atasi sembelit anak-anak dengan Mealshake. Jadi, sebagai ibu bapa jangan biarkan anak-anak terjerit-jerit dan menangis ketika hendak membuang! Hubungi saya untuk mendapatkan sebarang bantuan dan khidmat konsultasi secara percuma.

Pengedar Shaklee Terbaik Anda :

Siti Nor Adilah Binti Mustahal (Dila)

Shaklee ID : 897614

Email :

siti5524@gmail.com

Call / SMS / Whatsapp :

013-2584575

FB : Siti Nor Adilah Mustahal

Punca dan Cara Atasi Masalah Sembelit Pada Kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge